2 litry (polo)tučného čerstvého mléka
150 g bílého jogurtu s živými kulturami
1 lžíce hroznového cukru (není nutné, lze i bez)
hrnec na ohřátí mléka, metla na rozšlehání jogurtu, nekovová nádoba, teplé místo pro zrání jogurtu (horkovzdušná trouba, peřiny, domácí pekárna aj.)
Mléko ohřejeme v hrnci na 45°C (teplotu zkontrolujeme teploměrem). Mléko nesmí být horké, zničily by se živé kultury. Do mléka vmícháme cukr a vše přelijeme do nekovové nádoby. Přidáme jogurt a dobře rozmícháme, aby nezůstaly hrudky. Jogurt dáme zrát na teplé místo př. do trouby předehřáté na 40°C (v případě potřeby občas přitopíme). Jogurt zraje cca 12 hodin.
Tip: Udělejte jogurt večer a dejte do trouby přes noc. Ráno budete mít k snídaní výborný hustý jogurt!
Doba přípravy: 10 minut, doba zrání: 12 hodin
2008-2025 © FAKTORPLUS.CZ